Eri musiikkilajit tutuiksi

Musiikki tuo lisää väriä ja nautintoa elämään ja tarjoaa puitteet monenlaisiin tilaisuuksiin. Tällä sivustolla kerromme eri musiikkilajeista ja käymme läpi keskeistä musiikkiin liittyvää terminologiaa. Musiikkilajien kohdalla esittelemme klassisen musiikin ja tanssimusiikin eri muotoja, sillä ne edustavat tunnetuimpia tyylisuuntauksia maassamme. Esittelemme myös erilaisia musiikkitapahtumia ja käymme läpi musiikin tulevaisuutta.

Mitä eri termit tarkoittavat?

Musiikin termit pohjautuvat pitkälti siitä, miten klassinen musiikki on kehittynyt Euroopassa vuosisatojen aikana. Erityisesti renesanssin ja barokin aikakausilla noin 1400-1700-luvuilla moni säveltäjä eli Italiassa ja siten suurin osa tänäkin päivänä käytetyistä musiikin termeistä ovat italiankielisiä. Musiikin termien tavoitteena on kuvata musiikin esittäjälle, miten kappale tulee esittää. Nuottien lisäksi musiikin termeillä kuvataan muun muassa:

  • Miten nopeasti musiikki etenee
  • Mihin tarkoitukseen musiikki on sävelletty
  • Mitkä ovat sävellyksen eri osat
  • Millä äänialalla laulua esitetään

Musiikin termit aukeavat lukijalle parhaiten niitä kuvaavien esimerkkien kautta. Musiikin etenemisen tahtia, eli tempoa, voidaan siten kuvastaa termillä andante, joka tarkoittaa kirjaimellisesti kävelytahtia, tai termillä allegro, jolla kuvataan nopeaa tahtia. Musiikin tarkoitusta taas voidaan kuvata esimerkiksi termillä ooppera, joka on oma musiikkilajinsa, tai termillä aaria, joka kuvaa yleensä laulajalle tarkoitettua yhtä sävellyksen osaa.

Eri äänialat taas kuvastavat sitä, mitä sävelkorkeuksia henkilö pystyy laulamaan tai soitin soittamaan. Äänialat listataan matalasta korkeaan; naisten äänialat ovat miehiä korkeampia. Naisten äänialat matalasta korkeaan ovat altto, kontra-altto, mezzosopraano ja sopraano; miesten taas basso, baritoni ja tenori. Lisää aiheesta voit lukea sivullamme “Erilaiset äänilajit ja mihin ne sopivat”. Musiikin termien lisäksi esittelemme tällä sivustolla:

  • Eri musiikkityylejä, kuten klassisen musiikin ja tangon
  • Tunnettuja oopperalaulajia
  • Suosittuja musiikkitapahtumia

Mitkä musiikkilajit ovat suosittuja Suomessa?

Suomessa tehdään montaa eri tyylilajia edustavaa musiikkia ja erilaiset musiikkitapahtumat ovat suosittuja maassamme. Klassisen musiikin ja oopperan saralla maassamme on runsaasti osaavia ammattilaisia ja tilaisuuksia. Tämän lisäksi tanssi- ja viihdemusiikki keräävät runsaasti yleisöä eri tapahtumiin maassamme ympäri vuoden. Uutena musiikkilajina maassamme on peleihin sävellettävä musiikki, josta voit lukea lisää artikkelissa “Pelimusiikki ja sen suomalaiset tekijät”.

Tunnetaanko suomalaisia musiikin ammattilaisia maailmalla?

Vaikka Suomi on esimerkiksi taiteen jättimaahan Italiaan verrattuna nuori maa tuottamaan musiikkia, löytyy meiltä joukko kansainvälistäkin arvostusta nauttivia musiikin ammattilaisia. Erityisesti klassisen musiikin saralla suomalaisten joukosta löytyy tunnustettuja taiteilijoita. Tämän lisäksi viihteellisemmän musiikin parista löytyy myös tunnettuja suomalaisia, ja varsinkin pelimusiikki tarjoaa tällä hetkellä paljon mahdollisuuksia nuorille osaaville suomalaisille.

Klassinen musiikki

Klassinen musiikki tarjoaa rikkaan ympäristön musiikin nauttimiseen, sillä tällä lajityypillä on satojen vuosien kulttuurihistoria, joka jatkuu tähän päivään asti. Klassinen musiikki jaotellaan yleensä wieniläisklassismiin, jota edustavat monet tunnetut säveltäjät, kuten Bach ja Beethoven, sekä taidemusiikkiin, joka erotellaan omaksi länsimaisen musiikin alalajiksi erottautuen populaarimusiikista ja kansanmusiikista. Kahta jälkimmäistä musiikkityyliä kutsumme näillä sivuilla tanssimusiikiksi.

Klassisen musiikin ja tanssimusiikin keskeisistä eroista pääset lukemaan sivulla “Klassinen musiikki vs. Tanssimusiikki”. Klassisella musiikilla on vahvat kirkolliset perinteet, mutta tänä päivänä erityisesti ooppera on maassamme suosittua. Sivuillamme pääset lukemaan aiheesta lisää artikkelissa “Oopperamusiikki Suomessa”. Esittelemme myös “Tunnetuimmat suomalaiset oopperalaulajat”, joihin sisältyy yhtenä tunnetuimpana myös tanssimusiikin parissa työskennellyt tenori “Mika Pohjonen”.

Tanssimusiikki

Tanssimusiikki edustaa nimensä mukaisesti helposti tanssittavaa musiikkia, joka yhdistelee kansanmusiikin, viihdemusiikin ja populaarimusiikin tyylisuuntia. Tämä musiikkilaji on varsin suosittua, sillä se saa kuuntelijat usein hyvälle tuulelle musiikin luoman energisen vireen ansiosta. Tanssimusiikki onkin omiaan luomaan juhlatunnelmaa monenlaisiin tilaisuuksiin joko esiintyjien toimesta tai taustalla nauhalta tulevana musiikkina. Lisää aiheesta kerromme artikkelissa “Musiikki nostaa tunnelmaa”.

Yksi suosituimmista tanssimusiikin muodoista maassamme on tango, jonka parissa sadattuhannet suomalaiset tanssivat vuosittain. Tango musiikkilajina tunnetaan Etelä-Amerikasta kotoisin olevasta tanssista, ja tangomusiikki on kehittynyt nimenomaan tangon tanssimiseen. Suomalainen tango on tämän musiikkisuuntauksen yksi alalaji ja ehdottomasti suosituin tango suomalaisten keskuudessa. Lue lisää tästä suositusta ajanviettotavasta artikkelissamme “Tango – Suomalaisten ikisuosikki”.

Musiikkitapahtumat

Suomessa on runsaasti erilaisia musiikkitapahtumia, erityisesti kesäaikaan. Tekemämme valinnat parhaista tapahtumista pääset lukemaan sivulla “Suomen suosituimmat musiikkitapahtumat”. Valinnanvaraa löytyy niin klassisen musiikin kuin tanssimusiikin suhteen. “Klassisen musiikin festivaalit Suomessa” tarjoaa erinomaisen tilaisuuden päästä katsomaan isoja nimiä ulkomailta ja kotimaastamme. Tämän lisäksi festivaaleilla pidetään asiantuntijaluentoja niin musiikista kuin musiikin ulkopuolisesta elämästä.

Tanssimusiikin kohdalla loma-Suomen parhaimpia tapahtumia lienee “Lavatanssit – suosittua kesäviihdettä”. Lavatansseissa on yleensä jokin tanssiyhtye esiintymässä, joten näissä juhlissa osallistujat pääsevät tanssimaan elävän musiikin tahdissa. Tanssilavalla pärjää yleensä yksinkertaisilla jenkka-askelilla, mutta innokkaimmat voivat opetella myös tangon tai valssin. Lavatanssit edustavat monille perinteistä suomalaista kulttuuria, ja monet intoutuvat tuomaan myös ulkomaisia ystäviään mukaan tanssimaan.

Miten musiikkia voi opiskella itse?

Musiikista kiinnostuneet haluavat usein opiskella musiikin tekemistä myös itse. Monilla musiikin ammattilaisilla on vuosien klassisen musiikin koulutus taustalla, mukaan lukien tämän hetken kuuluisimmalla suomalaisella pelimusiikin säveltäjällä Ari Pulkkisella. Vaikka Pulkkinen siirtyikin myöhemmin tietokonemusiikin pariin, on klassisesta musiikkiopetuksesta ollut hänelle varmasti runsaasti hyötyä. Musiikkia voi opiskella koulun oppituntien lisäksi esimerkiksi Pop ja Jazz konservatorioissa ja työväenopistoissa.

Miltä näyttää suomalaisen musiikin tulevaisuus?

Suomalaisen musiikin tulevaisuus on kiinni lähtökohtaisesti kahdessa asiassa: siinä, miten nuoria musiikista kiinnostuneita kannustetaan musiikin pariin, ja miten yhteiskunta tukee kulttuuria yhteiskunnassamme. Sekä klassisella että viihteellisellä musiikilla on vahva asema ja suosio maassamme, ja esimerkiksi pelimusiikin saralla moni suomalainen on tälläkin hetkellä matkalla kohti suuria markkinoita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *