Komeaääninen Mika Pohjonen on kansan suosikki

Mika Pohjonen on äänensä puolesta laulaja parhaassa iässään. Se on kehittynyt valmiiksi, ja vuosien ammattitaitoinen koulutus kuuluu äänessä ja näkyy esiintymisessä. 9. heinäkuuta vuonna 1973 Hollolassa syntynyt Pohjonen on suuntautunut klassiseen lauluun jo varhain ja kuuluu maamme eturivin laulajiin halliten suvereenisti klassisen laulun unohtamatta ohjelmistostaan viihteellisempääkään puolta, esimerkiksi elokuvamusiikkia.

Mika Pohjosella on italialaistyyppiseksi kutsuttu, lyyrinen ja dramaattinen tenoriääni, joka on valloittanut niin yleisön kuin kriitikot sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on kysytty ja arvostettu esiintyjä eri puolilla maailmaa. Kotimaassa mies on pysytellyt oopperarooleissa, mutta Pohjonen on esiintynyt eri sinfoniaorkestereiden solistina muun muassa Madridissa, Tukholmassa, Pamplonassa, Barcelonassa sekä Tokiossa.

Mika Pohjonen laulukilpailuissa

Mika Pohjonen on osallistunut menestyksekkäästi laulukilpailuihin niin kevyen kuin klassisen musiikin sarallakin. Varhaisimman tunnustuksen hän sai Seinäjoen Tangomarkkinoilla, missä laulaja kruunattiin tangokuninkaaksi 19-vuotissyntymäpäivänään vuonna 1992 parhailla mahdollisilla pisteillä, tuomariston ollessa harvinaisen yksimielinen valinnastaan. Pohjonen viihtyi tangon pyörteissä muutaman vuoden, mutta klassinen laulu vei suositun viihdeartistin mennessään oopperan ja sinfonian maailmaan.

Kangasniemen laulukilpailu on Kangasniemen musiikkiviikkojen yhteydessä järjestettävä laulukilpailu. Vuosittainen kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Mika Pohjonen voitti kovatasoisen kilpailun heinäkuussa 2002 saaden palkinnoksi 2 500 euroa. Samana vuonna hän sijoittui kolmanneksi Lappeenrannan laulukilpailussa, joka on toiminut ponnahduslautana useille huippulaulajille. Edelleen vuonna 2002 mies pääsi semifinaaliin Dresdenissä järjestetyssä “Competizione dell’Opera”- laulukilpailussa.

Mika Pohjosen habituksen muutos

Roteva, 180-senttinen Mika Pohjonen laihdutti hiljattain hurjat 40 kiloa, eikä aio enää päätyä entiseen painoon. Painonpudotus alkoi ystävän yllytyksestä vuonna 2013. Hoikistunut olemus on kuin luotu oopperan dramaattisiin sankarirooleihin, eikä ääni kärsinyt muutoksesta lainkaan, päin vastoin. Paino hiipi miehen olemukseen vuosien työrumban myötä, mutta uusi, urheilullinen olemus kielii hyvästä olosta.

Mika Pohjonen oopperassa

Pohjosen oopperaura alkoi Kansallisoopperan kuorossa 1998, jossa hän lauloi ykköstenorina. Siellä laulaja viihtyi useamman kauden aina vuoteen 2002. Vuonna 2003 hänet kiinnitettiin Suomen Kansallisoopperan solistiksi, ja oopperan oppivuodet olivat takana. Nykyään voidaan sanoa miehen kuuluvan suomalaisen oopperan eturivin taiteilijoihin. Pohjonen on oopperauran ohessa esiintynyt monien sinfoniaorkesterien solistina maailman eri puolilla.

Suomen Kansallisoopperan solistina Mika Pohjonen on esiintynyt lukuisissa italialaisten oopperoiden sankarirooleissa. Esimerkiksi Aidan Radames, Pajatson Canion, Turandotin Calaf ja Lännen tytön Dick Johnson ovat hänen roolisuorituksiaan. Mies on laulanut myös suurien venäläisten oopperoiden, kuten Boris Godunovin, Patarouvan sekä Hovanstshinan kaikkein vaativimmat tenorille kirjoitetut roolit. Tuttuja ovat myös La Bohemen Rodolfo ja La Traviatan Alfredo.

Mika Pohjosen konserttiohjelmistoa

Klassisessa konserttiohjelmistossaan Mika Pohjosella on muun muassa tenorille upeasti luontuvat Bachin Matteus-passio, Verdin Requiem, Mozartin Requiem, Beethovenin Christus am Ölberge, Mahlerin kahdeksas sinfonia, myös Mahlerirta Das Lied von der Erde, Puccinin upea Messa di Gloria ja Dvořakin Stabat Mater. Mahlerin kahdeksannen sinfonian konsertit mies on esittänyt Madridissa, Tukholmassa sekä Helsingissä.

Mahlerin Das Lied von der Erde- teoksen konsertit olivat suuri menestys Espanjassa, missä ne esitettiin Pamplonassa ja Barcelonassa. Beethovenin 9. sinfonian Pohjonen on esittänyt neljästi Tokion sinfoniaorkesterin kanssa. Laulajan mittavaa ohjelmistoa täydentävät Oskar Merikannon yksinlaulut, hengelliset laulut ja kauneimmat joululaulut, kuten Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu, En etsi valtaa loistoa, Konsta Jylhän joululaulu, Oi Jouluyö.

Mika Pohjola koulutus

Lahjakkaan Mika Pohjosen tie klassiseksi laulajaksi oli selkeä jo hyvin varhain. Hän aloitti lauluopinnot vain 15-vuotiaana Päijät-Hämeen konservatoriossa, joka 2003 muuttui Lahden konservatorioksi. Oppilaitoksen ansiokas historia alkaa jo vuodesta 1918, jolloin se perustettiin nimellä Viipurin musiikkiopisto. Välirauhan aikana oppilaitos siirtyi Lahteen. Vuonna 1963 nimi muuttui Lahden musiikkiopistoksi, 1977 Päijät-Hämeen konservatorioksi ja 2003 Lahden konservatorioksi

Päijät-Hämeen konservatoriossa Mika Pohjonen opiskeli laulua ensin alkuun muun muassa Lahden oopperassa laulaneen Terttu Isosaaren johdolla ja jatkoi sittemmin itsekin maineikkaan tenorin, humoristisista rooleista tunnetun oopperalaulaja Kalevi Koskisen oppilaana. Vain muutama vuosi tangokuninkaaksi kruunaamisen jälkeen, vuosina 1998–2002, miehen laulunopettajana toimi oopperalaulaja Kai Valtonen, ja Irina Gavrilovicin oppilaaksi hän siirtyi vuosina 2002–2010.

Mika Pohjola julkisuudessa

Tangokuninkuutta seurasi tietenkin hurja julkisuusmylläkkä, joka seurasi nuorta miestä esiintymislavalta toiselle. Siinä elämän vaiheessa julkisuus oli varmaan tervetulluttakin ja poiki työtilaisuuksia. Kaikesta tästä mediamylläkästä huolimatta Mika Pohjonen on onnistunut melko hyvin pitämään yksityiselämänsä salassa, vaikka tietenkin pitkäaikainen avoliitto toisen tangokuninkaallisen Heidi Pakarisen kanssa ja varsinkin parin myrskyisä ero väistämättä kiinnostivat mediaa.

Mika Pohjonen tunnetaan myös autokauppiaana ja matkailuautojen vuokraajana. Pohjonen kertoo myyneensä vuonna 2017 noin viisi prosenttia kaikista Suomessa sinä vuonna myydyistä kaasuautoista. Hän tuo Ruotsista Volvoja, jotka käyvät sekä bensalla että biokaasulla. Pohjonen itse ajelee Harley Davidsonin moottoripyörällä, joka on ensimmäinen moottoripyörä hänen nuoruuden onnettomuuden jälkeen. 16-vuotiaana, laulajan jalka loukkaantui pahoin liikenneonnettomuudessa kevytmoottoripyörällä.

Yhteenveto

Vuosikymmenet musiikin aallonharjalla ovat tuoneet Mika Pohjosen koko kansan tietoisuuteen ja menestystä on tullut myös maailmalla. Miehen kiistämättömän upea ääni saa nykyään seuraa komeasta olemuksesta, ja aikuinen laulaja on valmis paketti millaisiin sankarirooleihin tahansa. Mika Pohjosen upeaa tenoria kannattaa käydä kuulemassa Suomen Kansallisoopperan salissa tai pienemmissä produktioissa, kuten erilaisissa konserteissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *