Menestyneitä suomalaisia oopperalaulajia

Pelkkä lahjakkuus ei riitä nostamaan oopperalaulajaa maailman kärkinimien joukkoon. Hyvän lauluäänen lisäksi tarvitaan kovaa työtä ja vuosien harjoittelua. Myös kielitaidosta on apua. Tässä artikkelissa esitellään useampi suomalainen oopperalaulaja, jotka ovat menestyneet myös Suomen rajojen ulkopuolella. Suomessa suurin osa oopperalaulajista tulee Sibelius-Akatemiasta, joka on tämän alan ainut oppilaitos, joka tarjoaa yliopistotasoista opetusta.

Sibelius-Akatemian tehtävä on uudistaa ja vaalia musiikkikulttuuria. Akatemia on perustettu 1882, ja siellä on 10 eri koulutusohjelmaa, joissa voi opiskella. Opiskelijoita on noin 1 400 ja vuosittain uusia tulee sisään noin 150–170. Suomen korkea taso oopperalaulajien koulutuksessa jo pitkän aikaa on varmasti osasyy siihen, että maastamme on tullut niin monia kansainvälisestikin menestyneitä oopperalaulajia.

Karita Mattila

Karita Mattila on yksi tunnetuimpia suomalaisia oopperalaulajia. Hänen äänialansa on sopraano. Mattila voitti Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut 1981 ja BBC:n Singer of the World:in 1983. Karita Mattilan äänihuulet leikattiin 90-luvun alkupuolella. Oopperatähti nousi kuitenkin maailman kärkinimiin 1990 luvulla. Hän on laulanut solistina niin Milanon La Scalassa kuin New Yorkin ja Lontoon filharmonikkojenkin kanssa.

Karita Mattilan levyistä kolme on myynyt kultaa ja kaksi platinaa tehden hänestä menestyneimmän klassisen musiikin artistin Suomessa. Vuodesta 2000 lähtien laulajan nimeä kantava palkinto on annettu joka vuosi jollekin nuorelle suomalaiselle laulajalle. Mattila on saanut kaksi Grammya parhaasta oopperalevytyksestä 1998 ja 2004. Hän on lisäksi saanut Ranskan kulttuurikunniamerkin ja Pro Finlandian vuonna 2001.

Aili Purtonen

2018 menehtynyt Aili Purtonen oli Savitaipaleella 1928 syntynyt alttolaulaja. Hän oli töissä oopperataloissa Keski-Euroopassa ja toimi laulunopettajana suomalaisissa musiikkioppilaitoksissa. Purtonen työskenteli 1960- ja 70-luvuilla oopperataloissa muun muassa Düsseldorfissa, Saarbrückenissä ja Nürnbergissä. Hänen opintonsa sijoittuivat Viipurin musiikkiopistoon 1950-1953. Ensimmäinen Suomen konsertti oli Helsingissä 1958. Purtonen toimi Sibelius-Akatemiassa lehtorina vuodesta 1985 aina vuoteen 1993 asti.

Waltteri Torikka

Pirkanmaalainen, vuonna 1984 syntynyt baritoni Waltteri Torikka voitti Lappeenrannan yksinlaulukilpailun 2010. Suomen Kansallisoopperassa Torikan debyytti tapahtui 2009 Leevi Madetojan oopperassa Pohjalaiset. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta 2012 musiikin maisteriksi suorittaen samana vuonna tämän lisäksi tutkinnon Kööpenhaminan Kuninkaallisessa Ooppera-Akatemiassa. Suuren yleisön tietoisuuteen Waltteri tuli voittamalla ohjelman Tähdet, Tähdet sarjan toisen kauden vuonna 2015.

Vuosi 2015 oli Tähdet, Tähdet voiton lisäksi muutenkin merkittävä Torikan elämässä, sillä hänen esikoisalbuminsa “Sydän” julkaistiin lokakuussa. Mies teki samaan aikaan loppuunmyydyn konserttikiertueen ympäri Suomea. Tähdet Tähdet -voitto toi huimasti nostetta tämän jo muutenkin huippulahjakkaan sanoituksia ja runoja kirjoittavan baritonin uraan. Vuoden 2015 toukokuussa Torikka esiintyi myös Kroatian Rijekassa tehden siellä Don Giovannin roolin.

Juha Uusitalo

Vuonna 1964 Vaasassa syntyneen Juha Uusitalon ääniala on bassobaritoni. Hänen erittäin karismaattinen lavaolemuksensa on saanut paljon kiitosta sekä vakavissa että koomisissa rooleissa monista maailman johtavista oopperataloista. Ennen laulajanuraansa Uusitalo soitti huilua muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, ja hän onkin valmistunut diplomihuilistiksi Sibelius-Akatemiasta. Mies valittiin Savonlinnan Oopperajuhlilla vuoden taiteilijaksi vuonna 2011.

Juha Uusitalo sai vuonna 2002 Karita Mattila palkinnon. Kansainvälinen ura sai nostetta Italian La Scalassa Lentävän Hollantilaisen pääroolissa 2004. New Yorkin Metropolitan-oopperan debyytti oli 2008 Salomen Johannes Kastajan rooli. Uusitalo tunnetaan erityisesti Wagnerin oopperoista. Suurimmat Wagnerin bassobaritoniroolit kuuluvat hänen repertuaariinsa. Vakavien rooliensa lisäksi Juha Uusitalo tekee myös koomisia rooleja, esimerkkinä La Cenerentolan Don Magnifico.

Lilli Paasikivi

Lilli Katriina Paasikivi-Ilves on lähtöisin Etelä-Karjalan Imatralta. Hän on syntynyt 22.7.1965. Paasikiven ääniala on mezzosopraano. Hän on toiminut vuodesta 2013 alkaen Suomen Kansallisoopperan taiteellisena johtajana. Lilli Paasikiven koulutustaustana on Tukholman musiikkikorkeakoulussa suoritettu lauludiplomi vuonna 1992. Tämän lisäksi hän on opiskellut Lontoon Royal College of Musicissa oopperakoulutuksessa vuonna 1994. Suomen Kansallisoopperaan Paasikivi sai kiinnityksen 1998.

Lilli Paasikivi on tehnyt merkittävän kansainvälisen uran oopperalaulajana esiintymällä muun muassa Berliinissä, Lontoossa, Los Angelesissa, Münchenissä ja New Yorkissa filharmonikoiden solistina. Lisäksi hän on ollut sinfoniaorkesterin solistina Cincinnatissa, Lontoossa ja Torontossa. Kaudella 2007/2008 Paasikivi esitti Kansallisoopperan Carmen-produktiossa pääosaa. Vuonna 2008 lahjakas mezzosopraano sai Pro-Finlandia palkinnon ja lauloi ensimmäistä kertaa Lontoon Proms-konserttisarjassa.

Kim Borg

Kim Borg oli yksi aikansa arvostetuimpia suomalaistaiteilijoita. Hän oli oopperalaulaja äänialanaan basso sekä lauluprofessori. Borg syntyi Helsingissä 7. 8.1919 ja kuoli 28.4.2000 Tanskassa. Borgin uran alku ei ollut aivan tavanomainen, sillä hän valmistui alunperin diplomi-insinööriksi vuonna 1946, mutta keskittyi sen jälkeen opiskelemaan laulua Sibelius-Akatemiassa. Leikkisän luonteensa ja opintotaustansa vuoksi Borg kutsui itseään ikuiseksi teekkariksi.

Kim Borg teki useita levytyksiä tuotannon ulottuessa ooppera-aarioista hengellisiin lauluihin. Borgilla oli erittäin syvä bassoääni, jota hän käytti intensiivisesti ja eläytyen voimakkaasti tulkintaansa. Tämä yhdistettynä miehen lavakarismaan teki hänestä suositun esiintyjän. Kim Borgin läpimurto tapahtui vuonna 1952 Kööpenhaminan kuninkaallisessa teatterissa. Hän oli ensimmäinen suomalainen mieslaulaja, joka esiintyi New Yorkin Metropolitanissa vuonna 1952.

Oopperalaulajien tilanne tällä hetkellä Suomessa

Mediassa on esitetty arvosteluja siitä, että suomalaisen oopperamusiikin taso olisi laskussa ja että uusia tähtiä ei enää synny entiseen tahtiin. Osasyynä on esitetty muun muassa musiikin opetuksen vähenemistä perusopetuksessa sekä tarvetta lähteä ulkomaille opiskelemaan, mikäli haluaa menestyä kansainvälisesti. Tähän tulisi kiinnittää huomiota, jotta maamme lahjakkaat oopperalaulajat saadaan tulevaisuudessakin loistamaan kansainvälisissä oopperataloissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *