Oletko klassisen musiikin ystävä? Suuntaa näille musiikkifestivaaleille tulevana kesänä!

Suomessa järjestetään ympäri vuoden runsaasti klassisen musiikin konsertteja, jotka korkeatasoisella tarjonnallaan vetävät musiikkisaleja täyteen kerta toisensa jälkeen. Yksittäisten konserttien lisäksi maastamme löytyy myös kiitettävä määrä erilaisia festivaaleja, joissa pääsee tutustumaan klassisen musiikin, tai virallisemmin länsimaisen taidemusiikin, moniin eri muotoihin ja tyyleihin. Tarjolla on niin oopperaa, kamarimusiikkia, vaskipuhallinmusiikkia kuin kuoromusiikkiakin. Olemme koonneet tälle sivulle listan suomalaisista klassisen musiikin festivaaleista, joihin kannattaa suunnata tulevana kesänä – olitpa sitten klassisen musiikin pitkäaikainen ystävä tai vasta tutustumassa tähän monimuotoisen musiikin maailmaan.

Savonlinnan oopperajuhlat

Oopperamusiikin ystäville Savonlinnassa järjestettävät oopperajuhlat ovat vuoden kohokohta. Tämä ensimmäisen kerran jo vuonna 1912 järjestetty tapahtuma houkuttelee joka vuosi Savonlinnaan kymmeniä tuhansia oopperamusiikin ystäviä. Tapahtuma koostuu oopperaesitysten sarjasta, jotka alkavat heinäkuun alussa ja jatkuvat koko kuukauden ajan. Kansainvälisestikin tunnettu oopperajuhla yhdistelee ohjelmistossaan maailmankuuluja klassikkoteoksia, niiden uudelleentulkintoja ja nykyoopperan tuulahduksia, tarjoillen monipuolisen kattauksen oopperamusiikin maailmasta. Vaikka ooppera ei olisikaan oma suosikkisi klassisen musiikin kentältä, tänne kannattaa tulla jo pelkästään festivaalin päänäyttämön, vuonna 1475 rakennetun, tunnelmallisen Olavinlinnan vuoksi.

Kauniaisten musiikkijuhlat

Vuonna 2010 ensimmäisen kerran järjestetty Kauniasten musiikkijuhlat on verrattain uusi, mutta mielenkiintoinen tulokas klassisen musiikin festivaalikentässä. Festivaalin ohjelmisto rakennettaan vuosittain aina jonkun tietyn teeman ympärille, joka toimii lukuisia esityksiä yhdistävänä punaisena lankana. Kauniaisten musiikkijuhlia voisi hyvin kutsua hybridifestivaaliksi. Ohjelmisto yhdistelee korkeatasoisia musiikkiesityksiä tieteellisiin ja filosofisiin keskusteluihin, lähestyen festivaalin kulloistakin teemaa moninäkökulmaisesti. Tämä loka-marraskuussa järjestettävä festivaali sopiikin hyvin sellaisille klassisen musiikin ystäville, jotka ovat musiikkitarjonnan lisäksi kiinnostuneita osallistumaan erilaisiin työpajoihin ja kuuntelemaan teemaan liittyviä luentoja eri tieteen ja taiteen aloilta.

Lieksan vaskiviikko – vaskimusiikin ykkösfestivaali

Lieksan vaskiviikko on Pohjoismaiden suurin vaskipuhallinmusiikkiin keskittyvä festivaali, jota on järjestetty vuodesta 1980 lähtien. Tämä heinä-elokuun vaihteeseen ajoittuva festivaali hellii viikon ajan vaskimusiikin ystäviä lukuisilla konserteilla, joita täydentävät maksuttomat oheistapahtumat, kuten ilmaiset pihasoitot. Konserttien tapahtumapaikkoja on useampia, joista omaleimaisimpana mainittakoon Mätäsvaaran kaivoslaguuni. Tämä hieman Lieksan ulkopuolella sijaitseva, aikaisemmin kaivoksena toiminut ulkoilmaestradi nostaa kuuntelukokemuksen aivan uudelle tasolle; uljaiden graniittikallioiden syleilyssä akustiikka on aivan omaa luokkaansa. Koska Lieksan vaskiviikkojen maine on kiirinyt myös Suomen rajojen ulkopuolelle, ohjelmistossa kuullaan kotimaisten vaskisävellysten lisäksi runsaasti ulkomaisia vaskisoitinmestareita.

Turun musiikkijuhlat

Elokuussa järjestettävä Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty musiikkitapahtuma. Jo vuodesta 1960 lähtien musiikkijuhlien tavoitteena on ollut tarjota korkeatasoinen tapahtuma, jossa yleisö pääsee nauttimaan kotimaisista ja ulkomaalaisista huippuesiintyjistä sekä klassisen musiikin nousevista kyvyistä. Tällä kunnianhimoisella linjalla Turun musiikkijuhlat ovat jatkaneet tähän päivään asti, uudistaen aina välillä konseptiaan tuomalla mukaan esimerkiksi näyttämötaidetta ja mestarikursseja, joissa pääsee alan huippujen ohjastuksella hiomaan omia laulu- ja soittotaitojaan. Kahden viikon ajalle levittäytyvän festivaalin esityksiä voi käydä kuuntelemassa mm. Tuomiokirkossa, Turun konserttitalossa ja Turun linnassa.

Meidän festivaali – tapahtuma kokeilunhaluisille ja uutta etsiville

Meidän festivaali on Tuusulanjärven ympäristössä järjestettävä persoonallinen ja poikkitieteellinen festivaali, joka pyrkii rohkeasti kokeilemaan ilmaisun rajoja ja rikkomaan niitä. Vaikka ohjelmistossa on mukana sanataidetta ja musiikkiin liittyviä tieteellisiä avauksia, kaiken keskiöstä löytyy musiikki. Festivaalin aikana kuullaan etenkin kamarimusiikkiesityksiä, joista useat järjestetään paikallisissa taiteilijakodeissa, kuten Jean Sibeliuksen asuttamassa Ainolassa ja taiteilija Eero Järnefeltille kuuluneessa Suvirannassa. Nämä kotikonsertit tarjoilevat yleisölle ainutkertaisia ja intiimejä kuuntelukokemuksia, joissa musiikki tulee kirjaimellisesti lähelle. Jos olet menossa Meidän festivaaleille, suuntaa myös kantaesitysten avoimiin harjoituksiin, joissa pääsee ilmaiseksi seuraamaan esitysten valmistumista!

Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikot on Suomen suurin monitaiteellinen festivaali, joka järjestetään vuosittain elokuun loppupuolella. Tämä kaksi viikkoa kestävä tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran jo yli viisikymmentä vuotta sitten, silloisten Sibeliusviikkojen toimiessa juhlaviikkojen alullepanijana. Osittain tästäkin syystä Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistossa klassisella musiikilla on alusta asti ollut vahva jalansija. Yleisölle on tarjoiltu tapahtuman pitkän historian aikana monipuolisesti taidemusiikin eri tyylilajeja ja sen hetken huippuartisteja, joskin viime vuosina klassisen musiikin osuus ohjelmistossa on monien harmistukseksi kutistunut huomattavasti. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan tämä festivaali tulevaisuudessa kehittyy.

Lopuksi…

Yllä mainittujen tapahtumien lisäksi klassisen musiikin ystäville on tarjolla muitakin festivaaleja, jotka ovat yhtä lailla tutustumisen arvoisia. Yksi tällaisista on Naantalin musiikkijuhlat. Kesäkuun alkupuolelle ajoittuvassa tapahtumassa soi korkeatasoisia kamarimusiikkiesityksiä Naantalin keskiaikaisessa luostarikirkossa ja lähialueen tunnelmallisissa saaristokirkoissa, jotka komealla akustiikallaan antavat oman lisänsä konserttielämykselle. Tämän lisäksi Mikkelissä järjestetään vuosittain klassiseen musiikkiin keskittyvä tapahtuma, jonka esiintyjärungon muodostavat Mariinski-teatterin orkesteri ja kuoro. Festivaalin ohjelmistosta löytyy muun muassa sinfoniakonsertteja, oopperaa ja solistikonsertteja. Jos siis etsit hieman pienempää, mutta silti laadukasta klassisen musiikin tapahtumaa, suuntaa heti heinäkuun alussa Mikkeliin.

Suomi on varsinkin kesäisin festivaalien luvattu maa, josta jokainen musiikin ystävä löytää varmasti omiin musiikkimieltymyksiinsä sopivan tapahtuman. Nopea katsaus festivaalitarjontaan kuitenkin paljastaa monien tapahtumien raivanneen enenevissä määrin tilaa muille musiikki- ja taidemuodoille, klassisen musiikin jäädessä jopa vähän jalkoihin. Syitä tähän on luonnollisesti monia. Kiristyvä kilpailu lukemattomien tapahtumien kesken ajaa järjestäjiä laajentamaan tarjontaa ja etsimään yhä laajempaa yleisöä. Vaikka kehityksen suunta on huolestuttanut klassisen musiikin ystäviä, löytyy maastamme silti vielä laadukkaita musiikkitapahtumia, joiden ohjelmistossa juhlistetaan klassisen musiikin hienoa perintöä sen monimuotoisuudessaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *