Suomen suosituimmat musiikkitapahtumat

musiikkitapahtumia. Useimmat tapahtumat järjestetään Suomen suvessa, kun sää on kauneimmillaan, jolloin konsertteja voidaan pitää ulkoilmassa. Toki myös kesäsesongin ulkopuolella järjestetään erilaisia pienempiä keikkoja ja festivaaleja. Tapahtumia riittää suurista festivaaleista pienempiin tapahtumiin, joissa esiintymässä on nuoria, nousevia bändejä tai artisteja.

Tapahtumia on tarjolla monen musiikkityylin ystävälle. Sopiva konsertti löytyy varmasti riippumatta siitä, mikä genre kuuluu suosikkeihisi. Suuria musiikkitapahtumia ja festareita löytyy popin, rockin, metallin ja elektronisen musiikin ystäville. Ei kuitenkaan kannata unohtaa esimerkiksi oopperan ja kamarimusiikin tapahtumia, jotka ovat suuressa suosiossa. Alla on kattavasti lueteltuna Suomen parhaimmat musiikkitapahtumat eri musiikkilajeissa.

Pop- ja rock-musiikin festivaalit

Suomen suosituimpia musiikkitapahtumia ovat varmasti kesällä järjestettävät festivaalit, joissa soitetaan lähinnä pop- ja rock-musiikkia. Festareita järjestetään ympäri Suomea, joten kauaksi ei tarvitse mistään päin maata matkustaa. Suurimpia festivaaleja ovat Turussa legendaarinen Ruisrock, Seinäjoella pidettävä Provinssi sekä Joensuussa järjestettävä Ilosaarirock. Näissä tapahtumissa nousee vuosittain lavalle niin suuria maailmantähtiä kuin Suomen parhaimpia artistejakin.

Kyseisten festivaalien musiikkikirjo on myös aika laaja. Festarit pyrkivät usein miellyttämään koko kansaa, joten tapahtumien musiikkikirjo yltää yleensä popin ja rapin kautta aina rockiin asti. Uusimpia festivaaleja edustaa Helsingissä järjestettävä Flow, jota juhlitaan joka vuosi Helsingin Suvilahden uniikissa miljöössä. Flow’ssa on tarjolla lähinnä indie- ja vaihtoehtomusiikkia uuden polven artistien esittämänä.

Oopperajuhlat viihdyttävät oopperan ystäviä

Suomen kesä tarjoaa jotain myös klassisen musiikin ja oopperan ystäville. Savonlinnassa järjestetään nimittäin vuosittain Oopperajuhlat, jotka ovat monelle kesän odotetuin tapahtuma. Oopperajuhlat järjestetään idyllisessä Olavinlinnassa, ja juuri upeat puitteet tekevät tapahtumasta erityisen. Tapahtumassa esiintyy vuosittain maailmankuuluja oopperalaulajia, jotka esittävät historian ja nykypäivän suosituimpia oopperoita. Oopperajuhlat kestävät jopa kuukauden ajan.

Tunnelmallinen jazz viihdyttää

Suomessa järjestettävien jazztapahtumien joukossa yksi on selvä ykkönen: Pori Jazz. Se on uranuurtaja suomalaisella festarikentällä – festivaalilla on jazz-muusikoiden lisäksi myös nähty useita maailmankuuluja blues- ja soul-tähtiä. Vuodesta 1966 järjestetty tapahtuma on yleisön suosiossa sen rennon tunnelman vuoksi. Alueen pöydät mahdollistavat omien eväiden tuomisen ja piknikien järjestämisen, mikä onkin osa Pori Jazzin ainutlaatuista tyyliä.

Jazz-tapahtumia järjestetään Pori Jazzin lisäksi Suomessa ympäri kesää. Kesäkuussa järjestettävä Puistoblues tarjoaa bluesia ja jazzia kaikille järvenpääläisille musiikkifaneille. Elojazz taas järjestetään Oulussa, nimensä mukaisesti elokuussa. Lavoilla kuullaan jazzin lisäksi esimerkiksi soulia ja funkia. Kaamosjazz tarjoaa jotain todella erilaista, sillä se on Euroopan unionin pohjoisin jazztapahtuma. Se järjestetään Lapissa pimeimpään kaamosaikaan.

Suomen kesä tarjoaa sekä räppiä että raskaampaa musiikkia

Rap on vuosi vuodelta yhä suositumpaa Suomessa, ja se näkyy myös genreen erikoistuneiden festivaalien määrässä. Elokuussa Tampereella järjestetystä Blockfestistä on kasvanut yksi Pohjoismaiden suurimmista hip hop -festivaaleista. Ensimmäistä kertaa vuonna 2008 järjestetty tapahtuma kokoaa yhteen sekä suomalaisen että ulkomaalaisen hip hopin huiput, kuten Wu-Tang Clanin, Snoop Doggin ja Nasin.

Myös raskaamman musiikin festivaaleja on tarjolla useampia. Näistä perinteisin lienee Helsingin Tuska-festivaali. Se järjestettiin alun perin aivan keskustassa Kaisaniemen puistossa, mutta on siitä siirtynyt monien muiden tapahtumien tavoin Suvilahteen. Tuska järjestetään aina kesäkuun loppupuolella, ja tapahtuman artistit edustavat laajasti raskaamman musiikin eri lajeja. Pienemmistä tapahtumista suosituimpia ovat muun muassa Nummirock ja Sauna Open Air.

Kaupunkifestivaalit

Kaupunkifestivaalit tarjoavat mukavaa vaihtelua Suomen musiikkitapahtumiin. Nimensä mukaisesti kaupunkifestivaalit järjestetään keskellä kaupungin sykettä. Useat näistä tapahtumista ovat maksuttomia, jolloin kaupunkilaiset pääsevät vapaasti nauttimaan hyvästä musiikista ja rennosta tunnelmasta. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi Helsingissä järjestettävä Maailma kylässä -festivaali, jossa on esiintymässä paljon eksoottisia artisteja. Myös Kallio Blockparty on suosittu kaupunkifestivaali, jossa musiikki valtaa Kallion kadut.

Lukuisia kaupunkifestivaaleja järjestetään myös muualla Suomessa. Kotkan keskustassa järjestetään Kotka soi -festivaali, joissa esiintyvät monet suositut kotimaiset artistit. Samankaltaisia, maksullisia tapahtumia järjestetään myös Järvenpäässä ja Lahdessa. Kaupunkifestivaalien klassikkoihin kuuluu myös Turun Down By the Laituri; tunnelmallinen DBTL viihdyttää kuulijoita vuosittain heinäkuun viimeinen viikonloppu, kun artistit valtaavat Turun Urheilupuiston yläkentän.

Folk- ja kamarimusiikki

Vaikka folk ei kuulukaan Suomessa kaikkein suosituimpiin musiikkilajeihin, maassamme järjestetään vuosittain kansanmusiikkiin keskittyviä festivaaleja, joihin matkustaa faneja aina ulkomaita myöten. Folk- ja kamarimusiikki on nimittäin suuressa suosiossa ulkomailla, ja suomalainen kansanmusiikki kiinnostaa myös ulkomaisia musiikin ystäviä. Kansanmusiikin keskiössä on erityisesti Pohjanmaalla sijaitseva Kaustisen kunta. Pienessä kunnassa järjestetään kuuluisat Kamarimusiikkiviikot sekä Kaustinen Folk Music Festival.

Kesällä järjestettävä Folk Music Festival kerää esiintyjiä joka puolelta maailmaa. Lisäksi tapahtuman pohjalaiset juuret on otettu huomioon, sillä esiintyjien joukossa on myös esimerkiksi pelimannibändejä. Kamarimusiikkiviikoilla taas keskitytään juuri kamarimusiikkiin. Pohjanmaalla järjestetään myös toinen kevyen musiikin tapahtuma, Haapavesi Folk Music Festival. Kesäkuussa järjestettävä tapahtuma tarjoaa kuulijoille sekä kotimaista että ulkomaalaista kansanmusiikkia.

Yhteenveto

Musiikkitapahtumia löytyy Suomesta siis todellakin moneen makuun. Halusitpa sitten kuunnella popin tai rockin maailmantähtiä, räppiä, rentoa jazzia tai folk-musiikkia, onnistuu se Suomen eri festivaaleilla. Musiikkitapahtumia järjestetään monipuolisesti joka puolella maata, jolloin kaikki pääsevät nauttimaan musiikista. Lisäksi Suomessa järjestetään etenkin monelle varttuneemmalle rakkaita lavatansseja ja tangotapahtumia, joista voit lukea lisää tämän sivuston muista artikkeleista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *