Nippelitietoa suomalaisesta musiikista ja sen historiasta

Suomalainen musiikki on omalla tavallaan outoa, ainutlaatuista, mystistä, hauskaa, erikoista sekä viihdyttävää. Olemme ns. puun ja kuoren välissä (ikävä kyllä) siinä mielessä, että suomalaista musiikkia on kohtalaisen vaikea viedä maailmalle johtuen siitä, ettei kukaan muu maailmassa osaa puhua tai ymmärrä kieltämme. No ok, ehkä Viron puolella osataan hieman ja länsinaapurissamme jonkin verran, mutta siinäpä se! Musiikki on parhaimmillaan kuitenkin eri ihmisiä, kulttuureja sekä uskontoja yhdistävä tekijä vaikkei lyriikoista saisikaan selvää. On kuitenkin selvää, että musiikki, jota vain toinen osapuoli ymmärtää, ei hirveästi pysty yhdistämään juuri mitään. 

Vaikka suomalainen musiikki ei maailman parasta vientituotetta olekaan, meillä on äärimmäisen vahvat musiikilliset perinteet maassamme. Sibeliuksen kaltaiset säveltäjät ovat esimerkiksi kansainvälisessä musiikkihistoriassa merkittäviä henkilöitä ja he ovat omalla lahjakkuudellaan olleet aikoinaan todella suuressa roolissa. 

Mitä kaikkea suomalainen musiikki sitten oikein pitää sisällään? Olisi suorastaan ihme, jos ei esimerkiksi Irwinin ja Remu Aaltosen kaltaisten persoonien värittämästä historiasta löytyisi toinen toistaan erikoisempia tilanteita. Lähdetään katsomaan!

Matti Nykänen – maailmanmestari ja kultaa myynyt artisti

Jo edesmennyt Matti Nykänen oli kiistatta yksi maailman kaikkien aikojen parhaimmista mäkihyppääjistä. Alkoholin ja skandaalien värittämästä urasta huolimatta Matti Nykänen on aina ollut ja tulee aina olemaan erittäin arvostettu henkilö näissä piireissä. Nykänen on kuitenkin harjoittanut paljon muutakin pitkällä urallaan kuin pelkästään skandaaleja ja mäkihyppyä. Mies on nimittäin tunnettu myös kultaa levyttäneenä artistina, jota voidaan pitää melkoisen merkittävänä suorituksena. Vaikka Suomen kansa rakastaa Matti Nykästä ikuisesti, on kuitenkin mainittava ettei miehen lauluääni ollut sieltä parhaimmasta päästä. Jollain ihmeen keinolla miehen vuonna 1992 julkaisema albumi “Yllätysten Yö” onnistui myymään kultaa. 

Nykänen on julkaissut yhteensä 4 täysinäistä albumia sekä yli 10 singleä. Tämä taitaakin olla musiikillisen historiamme yksi merkittävimmistä tapahtumista!

Den glider in

On hyvin vaikea löytää tästä maasta ihmistä, joka ei tietäisi mitä “den glider in” tarkoittaa. Vuonna 1995 tapahtui ei paitsi musiikillisesti, mutta myös yleisesti ottaen maamme historiassa erittäin merkittäviä asioita. 1995 muistetaan Suomessa parhaiten siitä, että miesten jääkiekkomaajoukkue voitti maailmanmestaruuden ensimmäistä kertaa. Tukholman Globenissa käyty ottelu päättyi Suomen 4-1 voittoon rakkaasta naapuristamme Ruotsista, ja juhlat olivat valmiita alkamaan. 

Suomessa juhlittiin mestaruutta oikein olan takaa, mutta merkittävimmässä roolissa oli kappale nimeltä ‘Den glider in’, joka on ruotsalaisen Peter Karlssonin säveltämä biisi. Kyseinen kappale oli Ruotsin tunnusbiisinä vuoden 1995 MM-kisoissa, mutta Suomi otti sen käyttöönsä, jopa ehkä hieman tarkoituksella naapureitaan piikitellen. 

Fun fact: Useat vedonlyöntitoimistot ovat sittemmin ottaneet käyttöönsä konseptin, jossa kertoimia tarjotaan yleensä seuraavasta mm-biisistä. Mm-kisojen aikana nousee aina yleensä 1-2 artistia ns. pinnalle (Saravon Pekka, Pekka, Pekka… Poika Saunoo, Häissä, jne.) joka onkin kasvattanut aiheen ympärille kokonaan oman konseptinsa. Näistä vedonvälittäjistä löytyy paljon tietoa internetistä. 

Tulevaisuuden tarinat

Suomalainen musiikkihistoria on varmasti saamassa jatkoa seuraavien vuosikymmenten aikana, sillä tällä hetkellä mielenkiintoisia artisteja kasvaa kotimaassamme kuin sieniä sateella. Tällaisiin artisteihin lukeutuu mm. JVG, Robin, Lost Society, Tippa T sekä Stig. Lista on totta kai loputon ja hyviä artisteja maassamme on tällä hetkellä satoja. On vaikea ajatella, että jonain päivänä nämä tulevat olemaan tärkeitä palasia musiikillisessa historiassamme. Me emme välttämättä niitä pysty siten ajattelemaan, mutta jälkeemme tuleva sukupolvi pystyy. Pidetään siis huoli siitä, että nämä artistit saavat arvoisensa tunnustuksen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *